.

Často kladené otázky / Fagyálló folyadék

Mi az a fagyálló?

A fagyálló egy olyan folyadék, amely biztosítja a hatékony hőcserét vízhűtéses belső égésű motorokban.

Melyik folyadéknak vannak a legjobb hűtési tulajdonságai?

A víz rendelkezik a leghatékonyabb hűtési tulajdonságokkal. Nagy fajlagos hőkapacitással rendelkezik, vagyis nagy mennyiségű hőt nyel el a lehető legkisebb térfogaton.

Lehetséges tiszta vizet használni hűtőfolyadékként?

Nem

Melyek a leggyakrabban bekövetkezett károk egy autóban a rossz minőségű hűtőfolyadék miatt?

A tanulmányok a 90-es évek végéről azt mutatják, hogy átlagosan 10-ből 7 jármű hűtőrendszere tartalmaz rozsdát és vízkövet. A vízszivattyúk meghibásodása több, mint 60%-ban a szigetelésekkel és tömítésekkel fellépő problémák miatt következik be. A motor meghibásodások több, mint 20%-a a hűtőrendszer hibái miatt alakulnak ki. Vízkőréteg épül fel, és már 0,6 mm-es réteg is 40%-kal csökkentheti a hőátadást.

Mik a fagyálló kulcs funkciói?

A fagyállót úgy tervezték, hogy:

- hatékony hőcserét biztosítson

- megvédje a fém felületeket a korróziótól

- megakadályozza a fagyást

- összeférhető legyen a műanyag alkatrészekkel és gumitömítésekkel

- Csekély habzási hajlama legyen

- Kémiailag stabil legyen, mind alacsony, mind magas hőmérsékleteken
 

Milyen autóiparban használt fémfelületeket kell védeni a korróziótól fagyállóval?

Az alapvető védendő fémek: vas, acél és öntöttvas, alumínium ötvözetből készült öntvények, illetve a préselt darabok, réz és sárgaréz, valamint az ólomtartalmú forrasztások. A hagyományos réz, vagy sárgaréz radiátorokat alumínium radiátorok váltják műanyag túlfolyó tartályokkal.

Melyek a hűtőfolyadékok összetevői?

Hűtőfolyadékok alkotóelemei rendszerint etilén-glikol, propilén-glikol, glicerin és adalékanyagok.

Milyen adalékanyagokat használnak a különböző típusú fagyállókhoz és mi a céljuk?

- Korróziógátlók

- Stabilizátorok - ezek megakadályozzák az inhibitorok felszabadulását, például szilikát stabilizátorok

- Diszpergálószer stabilizátorok - megakadályozzák a kemény víz okozta lerakódásokat

- pH-tároló anyag - fenntartja a kívánt pH-értéket

- Habzásgátlók - kontrollálják a habzási tulajdonságokat

- Színezékek - az azonosításhoz használják
 

Mi az az inhibitor?

Az inhibitor olyan anyag, amely egy folyamat késleltetőjeként működik. A fagyálló folyadékokban ez egy kémiai adalék, ami megvédi a fém felületeket a korróziótól.

A leggyakrabban használt inhibitorok a fagyállókban a borátok, foszfátok, benzoátok, nitritek, szilikátok, stb. Az inhibitoroknak megfelelő koncentrációban kell jelen lenniük, hogy szükséges védelmet nyújtsanak a fémeknek.
 

Milyen fajta fagyállók állnak rendelkezésre a piacon?

- A hagyományos - ez egy jól ismert termék, amely nagyobb százalékban tartalmaz ásványi adalékanyagokat és a legfeljebb 10% szerves adalékanyagot. Ez az 1995 előtt gyártott motorokban használható.

- Szerves - ez fagyálló szerves anyagokon (mono- és di-karbonsavakon) alapul és nem tartalmaz a szilikátokat vagy potenciálisan káros adalékanyagokat, mint például nitrátokat, aminokat és foszfátokat. Ez a fajta hűtőfolyadék megfelel az alumínium- és a vasötvözetek hosszú távú védemét célzó kibővített követelményeknek a modern autóipari alkalmazásoknál. A fagyálló csereperiódusa lényegesen meghosszabbodott, és alkalmas az 1996 után gyártott motorokhoz.

- Hibrid - olyan hűtőfolyadék, amely szerves anyagokon (mono- és di-karbonsavak) alapul, és nem tartalmaz szilikát-inhibitorokat vagy a potenciálisan káros adalékanyagokat, például nitrátokat, aminokat és foszfátokat;

- Lobrid - Ez a típusú hűtőközeg nem tartalmaz nitrátokat, aminokat, vagy foszfátokat. A komponenseket korrózióvédelemre használják, szerves anyagokból vannak összeállítva, sokkal kisebb a szilikát adalékanyag tartalmuk a hibrid típusú fagyállókhoz képest.

- A propilén glikol alapú fagyálló termékek jelenléte egyre növekszik a piacon. A magyarázat erre az, hogy az ilyen típusú hűtőfolyadékok nem toxikusak, ezért különösen előnyösek az úgynevezett "ökológiai" fagyálló kialakításához.
 

Számít a fagyálló színe?

A fagyálló színét elég gyakran helytelenül összekapcsolják a felhasználási módjával. A fagyálló lehet sárga, zöld, piros, lila, kék, vagy akár rózsaszín is. Fontos megjegyezni, hogy a szín nem határozza meg a minőségi paramétereket!!! (A különböző készítmények lehetnek azonos színűek, vagy fordítva). Ennek ellenére a szín jelezhet garanciát.

Milyen fagyállót használjak utántöltéshez?

Minden etilénglikol alapú fagyálló elegyedik azonos besorolású más márkákkal is. Amikor hosszú élettartamú fagyállót összekeverünk egy alacsonyabb teljesítményszintet képviselő hűtőfolyadékkal, a bajok abból a tényből következnek, hogy előfordulhatnak olyan komponensek az újonnan formált keverékben, amelyek nem biztonságosak a hűtőrendszer számára. Ezért, ha nincs olyan termék kéznél, amely megfelelő az autójának, töltse fel vízzel, és mérje meg a folyadékszintet még a téli szezon előtt. Ezután, ha szükséges, adjuk hozzá a megfelelő terméket, hogy a fenntartsuk a kívánt koncentrációt.

Szükséges cserélni a fagyállót?

Igen

Miért szükséges a cseréje?

Az inhibitorok kimerülnek a fémekkel és a rendszer egyéb komponenseivel fellépő kölcsönhatások miatt. Az elégtelen tartalmuk általános és kavitációs korrózióhoz vezet. Másrészt, a magasabb inhibitortartalom felelős az iszap kialakulásáért, szivárgó radiátorokért és a túlmelegedésért. A magas nitritszint alumínium komponensek korróziójához vezet, míg a szilárd részecskék megnövekedett koncentrációja vízszivattyú korai kopásához vezet.

Milyen az optimális keverési arány a hűtőrendszernek?

40-50% fagyálló koncentrátum, egész évben fenntartva.

Milyen kockázatai vannak a nem megfelelő koncentrációnak a fagyálló koncentrátumban?

A nem megfelelő víz - etilénglikol arány rosszabb hőátadást és a rendszer túlmelegedést eredményezheti. A nagyobb mennyiségű etilén-glikol (fagyálló koncentrátum) növeli a hűtőfolyadék a viszkozitását és csökkenti a hő leadási tulajdonságát. A nagyobb mennyiségű víz a fagyveszélyt hordozza magában, amely nagyon súlyos károkat okozhat, például a hűtő repedését.

Hogyan töltse fel vagy cserélje ki a fagyállót? Vannak valamilyen sajátosságai?

Természetesen vannak. Keverjük össze a koncentrátumot vízzel egy edényben előre, majd adjunk hozzá a rendszerhez. Ez azért szükséges, mert, ha csak a tiszta koncentrátumot adjuk hozzá egyedül, nem biztos, hogy lesz elég ideje elegyedni és ennek eredményeként víz maradhat a rendszerben, ami a fagyás során térfogat expanziós károsodásokhoz vezethet.

Lehetséges feltölteni fagyállót csapvízzel?

A PRISTA ANTIFREEZE LONG LIFE és a Техасо HAVOLINE EXTENDED LIFE ANTIFREEZE COOLANT-ja rendelkezik a szükséges diszpergens stabilizátorokkal, amelyek megakadályozzák a vízkő lerakódását a kemény vízből. Más szóval, a vízkő a probléma nem fordulhat elő. Azonban csak akkor javasoljuk csapvíz használatát, amikor desztillált vagy lágyított víz nem elérhető.

Mikor és hogyan ellenőrizzük a fagyálló szintet?

Vizuálisan a hűtőfolyadék szintjét lehet ellenőrizni a motorháztető felnyitásakor. Egy másik módja az ellenőrzésnek, az a megelőző vizsgálat egy refraktométer segítségével, még a tél beállta előtt. Ebben az esetben az ellenőrzéseket 20 °С-os hőmérsékleten kell elvégezni, különben a mérés pontatlan lehet.

Mi a kilométer alapú csereperiódus fagyálló folyadékokra?

A futásteljesítmény függ a minőségtől és a teljesítmény követelményektől, amelyekkel a termék rendelkezik. A márkától, a termék típusától, és a jármű állapotától függően, az intervallum 3-5 év közözött változik, futásteljesítmény szerint 30 000-650 000 km. A személygépjárművek esetében a maximális futásteljesítménye 250 000 km, hacsak a jármű gyártója mást nem javasol.

G12? Milyen fagyálló ez?

A G12 a rövidítése egy OEM specifikációnak a VAG Auto Group-nál „PRISTA ANTIFREEZE LONG LIFE“ és a TEXACO “HAVOLINE EXTENDED LIFE ANTIFREEZE COOLANT” az a két termék, amelyek megfelelnek a TL-VW 774 D, F és specifikációknak, amelyek úgy is ismertek, mint G12 és G12+ típusú fagyállók.

Besorolások és specifikációk. Mit jelentenek ezek a rövidítések?

Az összes jelenleg létező fagyálló szabvány megállapított bizonyos paraméter arányokat:

- ASTM - American Society for Testing and Materials (amerikai szabványosító szervezet);

- BS - Brit Szabvány;

- AFNOR - Association française de Normalisation (a francia nemzeti szabványosítási szervezet)

- MIL - katonai szabvány;

- NATO - katonai szabvány;

- SAE J - US Society of Automotive Engineers (amerikai autótervező mérnökök társasága)

- БДС - bolgár állami szabvány