.

Často kladené otázky / Ablakmosó folyadék

Miből áll az ablakmosó folyadék?

A legszélesebb körben használt ilyen típusú kiváló minőségű termékek denaturált szeszből, speciális tisztítószerekből (emulgeálószerek), kenő komponensekből, színezékekből és illatanyag-összetevők keverékéből állnak össze.

Hol használják ezeket?

Ablakmosó folyadékot egy tartályba töltik, és eljuttatják az autó szélvédőjére az ablaktörlőkhöz. Autók szélvédőjének tisztítására használják. Mivel tartalmaz az aktív mosószereket, az ablakmosó folyadék könnyen és gyorsan eltávolítja az összes olyan szennyeződést, ami csökkenti a láthatóságot, mint például rovar darabkák, por stb.

Tiszta víz használata ablakmosó folyadékként okozhat valamilyen problémát?

Igen, okozhat, és a problémák a következők:

- A víz nem tudja eltávolítani a szerves szennyező elemeket (legyeket, lepkéket és más rovarokat) gyorsan és egyszerűen. Ahogy nekinyomódnak a szélvédőnek a látási viszonyok romlanak.

- A víz megfagy 0 °C alatti hőmérsékleten, a folyamat térfogatnövekedéssel jár, aminek eredményeképpen repedések jelennek meg a folyadéktároló tartályon.

- Az összetételtől függően, a víz lehet kemény (van ásványi anyag tartalma) vagy lágy (alacsony koncentrációjú ásványi anyagok). A nagy keménységű víz lerakódásokat (vízkövet) okoz a felületeken, és eltömődésekhez vezet.
 

Vannak-e "hamis" termékek a piacon?

Érdemes megjegyezni, hogy minden kétes eredetű termék kockázatot jelenthet. Egy jól ismert tény, hogy az alkoholok az egyik fő komponensei a mosó folyadékoknak. A legnépszerűbbek az etanol vagy az izopropanol. Elfogadhatatlan, és nagyon veszélyes a metanol használata. A metanol bevitel súlyos hatással van az emberi szervezetre. Kezdetben fejfájás, hányinger és hányás lép fel, majd görcsök és látásvesztés. A metanol fontos összetevője sok készítmények az ipari gyakorlatban, azonban jelenléte olyan termékekben, amelyek várhatóan érintkezésbe kerülnek emberekkel és hatással vannak az emberi testre, elfogadhatatlan. Ha jelen van az ablakmosó folyadékban, gőzei elérik az utasteret, és egy hosszú út során hatásuk káros és veszélyes.

Néhány ismeretlen eredetű terméknek nagyon kellemes illata van, ami elfedi a káros összetevőket, és természetesen az ilyen termékeknek nagyon kedvező az ára.
 

Mi az a metanol?

A metil-alkohol vagy metanol színtelen mérgező folyadék, amit fából állítanak elő száraz lepárlással vagy oxidációjával metánból. A metanolt betiltották folyékony háztartási vegyszerek összetevőjeként az Egészségügyi Minisztérium 35. számú (1995 szeptember 1.) rendelete értelmében.

Miért lépnek fel problémák az autófestékkel és az ablaktörlő lapátokkal?

A problémát az okozza, hogy az összeférhetetlen és agresszív elemek is tartalmaz az ablakmosó folyadék, amelyek maró hatással van ablaktörlő lapátok gumi részeire és az autó festékre.

Kompatibilitás biztosítása érdekében, vizsgálatokat végeznek bevált módszerekkel. A Prista téli ablakmosó folyadékja már sikeresen teljesítette a kompatibilitási teszteket gumitömítésekkel és gumi alkatrészekkel, valamint a festékbevonatokat érintő hatások tekintetében. A teszteket Németországban végezték a nemzetközileg bevált módszerek szerint.
 

Kompatibilitás vízzel

Egy másik teszt, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, a vízzel való összeférhetőségi teszt. Furcsán hangzik, de gyakran az alkalmazott összetevők nem kompatibilisek a különböző keménységű vizekkel. Vízzel való összekeverés után oldhatatlan anyagok képződnek a tartályban. Ezek kicsapódnak vagy a felületen lebegnek, és eltömíthetik a fúvókákat az idő múlásával, ily módon rontják a rendszer permetezési és a ablaktisztítási képességeit.

Léteznek különböző típusú mosófolyadékok az évszakoknak megfelelően?

Igen. Kapható téli és nyári kiszerelésű ablakmosó folyadék. Továbbá, a termék lehet folyékony koncentrátum, amely hígítást igényel egy bizonyos arányban, vagy lehet készre kevert, azonnal felhasználható mosófolyadék.

A tároló tartály FELTÖLTÉSE ELŐTT győződjön meg róla, hogy az évszaknak megfelelő folyadékot használja. A tartályt nem szabad feltölteni olyan termékekkel, amelyek más célt szolgálnak (például fagyálló hűtőfolyadékkal, abból kiindulva, hogy az nem fagy meg).

Például:

- A Prista téli ablakmosó folyadékot vízzel hígítjuk 1:3 arányban, hogy elérjük a mínusz 20 °C-os fagyási hőmérséklet.

- A Prista nyári ablakmosó folyadékot 1:10 arányban vízzel hígítjuk.

Az alábbi kérdések utalnak a termék alkalmazásaira.
 

Használhatjuk a nyári folyadékot télen?

Nem! Nem rendelkezik megfelelő alacsony hőmérsékleti tulajdonságokkal, és így fagyveszély áll fenn.

Bölcs dolog, a téli folyadékot a nyáron használni?

Nem! A téli folyadék csak minimális mennyiségű szerves szennyeződés eltávolító adalékanyaggal rendelkezik, mert nincsenek rovarok télen, így erre nincs szükség.

Lehetséges-e tiszta vizet használni a nyáron és az ősszel?

Csak sima víz használata meleg időben egy olcsó, de veszélyes megoldás, amely olyan kockázatokat jelent, mint például:

- Lerakódás;

- Gyenge mosási képesség;

- Eltömődés.
 

Számít-e a folyadék színe?

A szín nem határoz meg semmilyen minőségi mutatót vagy szezonális használati jellemzőt. Ez egy kereskedelmi indikátor és színezőanyag, hogy a terméket meg lehessen különböztetni a víztől.

Milyen a termék koncentrációja?

A termékek elérhetőek előkevert oldatként, ami téli használat esetén sokkal kényelmesebb, illetve koncentrátumként. Az optimális teljesítményért kövesse a gyártó ajánlásait, ami a csomagoláson van feltűntetve.

Következtetések

A vezetés élményének eléréséhez, javasoljuk és ajánljuk Önnek, hogy használjon ablakmosó folyadékot, olyan gyártóktól, amelyek elismertek a termékeik minősége folytán már évek óta, illetve a termék címkéje tartalmazza a pontos információkat az összetevőkről és a hígításra vonatkozó utasításokat. Annak ellenére, hogy ezt a terméket csak utántölteni kell, illetve, hogy a kiadás feleslegesnek tűnhet, a megfelelő koncentrációjú vizes oldat fenntartja az ablaktörlő rendszer megfelelő állapotát (fúvókák, szórófejek és ablaktörlő lapátok), biztosítja a jó láthatóságot utazás közben, ami alapvető fontosságú tényező a biztonságos utazáshoz.