.

Často kladené otázky / AdBlue

Az SCR-technológiát választotta minden nagy teljesítményű jármű gyártó?

- Euro 4-re: nem, nem minden gyártó választotta SCR technológiát. MAN az EGR (kipufogógáz-visszavezetés) technikát választotta és a Scania is az EGR technika mellett döntött a legtöbb modelljénél. Az összes többi gyártó az SCR technológiát választotta az Euro 4-es szakaszban.

- Euro 5-re: igen, az összes gyártó - köztük a MAN és a Scania - is úgy döntött, hogy az SCR technikát alkalmazza, amely előírja az AdBlue használatát.
 

Mik az SCR-technológia előnyei?

- Megbízhatóság: az SCR technika abszolút megbízhatónak bizonyult kiterjedt tesztelés során az elmúlt néhány évben.

- Hosszú távú megoldás: SCR technológiával az Euro 4 és Euro 5-ös előírások is könnyen teljesíthetőek. Az új, még fejlesztés alatt álló kibocsátási normák is meg fogják követelni ezt a technológiát.

- Alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás: A dízelmotorok gazdaságosabb módon történő tuningolási lehetősége miatt, átlagosan 5%-os üzemanyag-megtakarítást lehet megvalósítani.

- Adókedvezmények és támogatások: Több európai országban ösztönzik az Euro 4-es és 5-ös szabványoknak való megfelelést pénzügyi ösztönzéssel. Például Németországban csökkentették az úthasználati díjakat, ami € 0,02- € 0,03 / km megtakarítást jelent.
 

Mik az SCR-technológia hátrányai?

- Ön köteles használni az AdBlue-t.

- Az új járművek drágábbak. De a járműveket ellátják egyéb technikákkal is annak érdekében, hogy megfeleljenek a kibocsátási normáknak.
 

Tesztelték már ezt a technológiát terepen?

Több millió kilométert levezettek már, hogy teszteljék az új technológiát. Vizsgálták már extrém időjárási körülmények között, Spanyolországban és Finnországban.

Mi teszi az AdBlue-t olyan különlegessé?

Az AdBlue egy rendkívül tiszta oldat. Ez nem egyszerűen egy vizes karbamid oldat, hanem egy termék, amelyet a technológia és a követelmények szigorú betartása mellett gyártottak, nagyobb tisztaságú vízből, mint amit az orvosi felhasználásban használnak. Az AdBlue termeléséhez, Prista Oil a kettős fordított ozmózisos víztisztítás módszerét alkalmazza. Nagy teherbírású járműgyártók követelnek meg ilyen tisztasági szintű AdBlue-t, a garancia miatt, amit a járműveikre adnak.

A befecskendező fúvókák bevezetése óta a termék a nagyon kis, még a fémek legkisebb mértékű jelenléte mellett is fúvóka eltömődést okoz.
 

Mennyi az AdBlue eltarthatósági ideje?

A maximális tárolási idő 1 év, a gyártó által meghatározott tárolási körülmények között. A hőmérséklet egy nagyon fontos tényező, valamint a lezárt csomagolás és a száraz és jól szellőző tárhely. A terméket nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni!

Mi történik, ha egy nagy teljesítményű motor AdBlue nélkül működik?

Ez azzal jár, hogy átlépi a megengedett kibocsátási szinteket. A dízelmotor üzemanyag-optimalizált üzemben fut, ami negatív hatással van a NOx kibocsátásra. Ebből adódóan érzékelőket helyeznek el a kipufogócsőben, ami pontosan méri az NOx-kibocsátást. A mérési eredményeket az OBD-rendszer (On Board Diagnostic - a fedélzeti számítógép) tárolja.

Az AdBlue elérhető nyilvános benzinkutaknál?

Köszönhetően a kiváló partneri kapcsolatoknak, a Prista Oil Holding EAD és a Petrol AD között, az AdBlue rendelkezésre áll a legtöbb "Petrol" töltőállomáson Bulgáriában, 10 literes és 18 literes kiszerelésben.

Hamarosan, automatikus AdBlue-töltő berendezések fognak működni a nagyobb benzinkutaknál az országban.