.

Milyen Verila® és Prista® kenőzsírt használjak?

13-04-2023

1. rész

Az utóbbi időben több, a kenőzsírok alkalmazhatóságával kapcsolatos kérdést kaptunk ügyfeleinktől. Nagyon örülünk az érdeklődésnek és szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek a napi munkájuk során a lehetséges felhasználásokkal kapcsolatban. Előszőr a Verila® és Prista® kenőzsírokhoz tesszük meg ezt. Próbálunk egyszerűen fogalmazni úgy, hogy mindenki számára könnyen érthető legyen.

Mi az a kenőzsír?

A kenőzsírok gyártása során a kenőolajgyártáshoz is használható bázisolajokat diszpergálunk sűrítőkkel, és funkcionális adalékot teszünk hozzá, ha szükséges. Mindhárom komponens-csoportnak fontos szerepe van a konkrét alkalmazások során. Leegyszerűsítve: a sűrítő a hordozó közeg, a kenőolaj a kenést végzi, az adalék pedig szükség estén besegít a másik kettő alkotóelemnek.

Mit befolyásol a felhasználás során a sűrítő?

Csak néhány fontos körülmény a teljesség igénye nélkül:

- a felhasználási hőmérséklettartományt

- a végtermék konzisztenciáját

- vízzel szembeni viselkedését…

 

Mit befolyásol a kenőolaj komponens?

A kenési tulajdonságokat, ez ken, minden olyan tulajdonságot, ami a kenésnél fontos.

 

Mit befolyásolnak az adalékok?

Funkciójától függően sok tulajdonságot, pl. az EP adalék a kenési tulajdonságokat fokozza gördülő csapágyas alkalmazásoknál. A szilárd adalékok alternáló és rezgő igénybevételeknél szükségesek.

 

Mit befolyásol a kenőzsír színe?

A könnyű megkülönböztethetőséget biztosítja a felhasználók számára. Műszaki paraméterek szempontjából semmit nem befolyásol!

Mi is gyártunk többféle színben kenőzsírokat a jó megkülönböztethetőség érdekében, de nem a szín dönti el, hogy egyes alkalmazásokhoz melyik zsír a legmegfelelőbb.

 

A Prista® és a Verila® termékválasztéka

A gazdaságos, költséghatékony megoldások

Prista® K kalcium bázisú kenőzsírok (NLGI 1, 2, 3)

Megbízható és költséghatékony, többcélú kalcium-szappan sűrítőjű kenőzsír, három féle NLGI fokozattal/ keménységgel. Univerzálisan használható enyhe terhelésű alkalmazások esetén, általában 60oC alatti hőmérsékletig.

Mivel a sűrítője tartalmaz vizet, ezért nagyon jó vízállósággal rendelkezik, de ez okozza a felhasználhatósági hőmérséklet-korlátot is. Nedves környezetben is jól tapad a fém felületekhez, segítve ezzel a korrózióvédelmet pl. a mezőgazdasági eszközöknél.

 

Extrém vízállóságra van szükség?

A Verila® Calcium Special VG1000 HDVT nagy teherbírású, nagyon jól tapadó és vízálló kenőzsír, vízmentes kalcium szappan sűrítővel, valamint nagyon magas viszkozitású szintetikus és ásványi alapolajok keverékével készül. Alkalmas rendkívüli terhelés mellett dolgozó, rezgéseknek kitett, szennyezett és nedves munkakörülmények között működő csapágyak kenésére +110 oC-ig. Nagy terhelhetőségű kenőzsír a következő gépelemekhez: Sikló-és gördülő elemek, csapágyak, a bányászat és kőfejtés, a mezőgazdaság és erdészet, építőipari gépek területén.

Vigyázat, nagyon tapad! Nehéz eltávolítani a fémfelületekről, kézről, munkaruháról!

 

Melyik a legjobb ár-érték arányú kenőzsír?

Ha továbbra is fontos a jó vízálló tulajdonság ipari, közlekedési és mezőgazdasági alkalmazásoknál, és magasabb felhasználási hőmérsékletre van szükség, mint a kalcium zsíroknál, akkor a Prista® LICA EP a megoldás. Széles körben alkalmazott EP adalékolású kenőzsír, jó szivattyúzhatósággal, javított vízállósággal, alacsony és nagy terhelések esetén is jó kenést biztosít ott, ahol az üzemi hőmérséklet nem haladja meg a 110 oC-t. Keresse az árlistában, az árában sem fog csalódni!

A Verila® LiCa EP 2 VG220 VT ISO VG 220-as bázisolajának és tapadásjavító adalékának köszönhetően nagy terhelés estén is extra kopáscsökkentő tulajdonságot biztosit hosszú időn keresztül.

 

Melyik a legelterjedtebb kenőzsír?

Többcélú kenőzsírok általános felhasználásra, sikló- és gördülő csapágyaihoz, csapokhoz és perselyekhez, normál terhelésnek kitett közlekedési és ipari alkalmazásokban, ahol az üzemi hőmérséklet eléri a 120oC-t. Ezekhez az alkalmazásokhoz többnyire lítium bázisú zsírokat használnak. A világon ez a sűrítő a legelterjedtebb. Csak az utóbbi években az alapanyagént használt lítiumra akadt egy komoly konkurencia, az elektromos közlekedési eszközök akkumulátora. 2021 eleje óta négyezresére ment fel az lítium jegyzési ára, meg is látszik a lítium (és lítium -komplex) bázisú kenőzsírok árain.

A Prista® Lithium EP kenőzsírok (NLGI 00, 1,2,3,) a fentieket még nagy terhelés mellett is teljesítő termékek.

Az NLGI 00-ás keménységű kiváló minőségű, félig folyékony kenőzsír, az iparban és közlekedésben egyaránt használható központi kenőrendszerekben, ahol az üzemi hőmérséklet eléri a 120 ° C-ot.

 

A zászlóshajó

A Prista® Li Complex EP 2 VG320 HDVT Kiemelkedő teljesítményű, nagy teherbírású lítium komplex kenőzsír, nagy viszkozitású alapolajjal, ISO VG320. Nedves és maró környezetben, magas hőmérsékleti tartományban, nagy terhelésű alkalmazások széles skálájához. Kékre festett a könnyebb azonosítás érdekében.

Nagyteljesítményű lítium-komplex kenőzsír rendkívül igényes gépekhez/berendezésekhez legnehezebb működési körülmények között történő felhasználásra.

Extra nehéz alkalmazásokhoz készül ISO VG 460-as bázisolajjal és MoS2 adalék hozzáadásával.

 

A nehézipar specialistái? Nem csak a nehézipar számára

Nagy terhelés, magas hőmérséklet, extra vízterhelés, a megoldás kalcium-szulfonát komplex sűrítő és magas bázisolaj viszkozitás.

A Prista® CS Complex EP 2 Kalcium-szulfonát komplex nagy teljesítményű többcélú kenőzsír, kivételes vízállósággal, mechanikai stabilitással, magas hőállósággal és terhelhetőséggel. Nagy terhelésű csapágyakhoz, magas hőmérsékleten, nedves és szennyezett körülmények között. Univerzálisan alkalmazható, nagyon nagy teherbíró képességgel rendelkezik, magas üzemi hőmérsékleten használható. Kiváló vízállóság és kiváló mechanikai stabilitás jellemzi.

A Prista® CS Complex EP 1.5 nagy terhelhetőségű, magas EP tulajdonságokkal rendelkező kenőzsír, kalcium-szulfonát komplex sűrítővel, ISO VG460 alapolaj viszkozitással. Nagyon nagy terhelésű ipari alkalmazásokhoz: szélsőséges körülmények között, legfeljebb 180oC hőmérsékleten működtethető gördülő- és sikló csapágyakhoz. Kiváló mechanikai stabilitással és vízkimosódás elleni tulajdonsággal rendelkezik.

A Verila® CSX EP 0.5 V1700 Nagy terhelhetőségű, új kalcium-szulfonát komplex kenőzsír rendkívül magas viszkozitású szintetikus bázisolajok keverékével (1700 cSt). Rendkívül ellenálló a vízkimosódással szemben és nagyon jó védelmet nyújt a kopás- és a korrózió ellen. Kifejezetten arra tervezték, hogy kiemelkedő teljesítményt biztosítson a nehéz alkalmazásokban. bányászatban és tengeri valamint a nem közúti  alkalmazások haszongépjárműveinél.

Olvassa el cikkünk 2. részét is!

Az árakról és az elérhető kiszerelésekről az aktuális árlistákból tájékozódhatnak.

Kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre:

Vevo.szolgalat@prista-oil.com

+36 20 328 7486

Vissza