.

ISMERJE MEG FLOTTÁJA TELJES ÉLETÚTKÖLTSÉGÉT!

10-05-2022

Amikor az árrések csökkennek, könnyen előfordulhat, hogy a flottaüzemeltető úgy gondolja, nem engedheti meg új járművek beszerzését, ezért nem ruház be a járműpark megújításába. Más esetekben a vállalkozások elfordulhatnak bevált beszállítóiktól az olcsóbb alkatrészek, kenőanyagok és gumiabroncsok javára.

Azonban, ha kizárólag a járműparkhoz kapcsolódó egyes tételeket vizsgáljuk önmagukban, az nem biztos, hogy valódi megtakarítást jelent, és hosszú távon káros lehet. Egy haszongépjármű túl hosszú ideig történő megtartása végül több pénzbe kerülhet, mint amennyibe az adott teherautó vagy furgon cseréje került volna. Ami pedig a kapcsolódó alkatrészeken való néhány ezer forintos megtakarítást illeti, gyakran igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Bizonyított, hogy sok üzemeltető végül egy rossz tapasztalat után visszatér az eredeti beszállítójához.

Egy vállalkozás kiadásainak áttekintése során a teljes életútköltség (TCO) kiszámítása a mérhetőbb megközelítés. A teljes életútköltség vizsgálata az egyik módja annak, hogy felmérjük a vásárlás hosszú távú értékét egy vállalat vagy magánszemély számára.

A számítás számos elemet tartalmaz, amelyet gyakran Ft/km-ben fejeznek ki. A TCO például tartalmazza egy adott eszköz vételárát, valamint az eszköz teljes élettartama alatt felmerülő üzemeltetési költségeket. Ez azt jelenti, hogy a tőkét, a karbantartást, az eszköz értékcsökkenését, az adminisztrációs és a járművezetői költségeket együttesen figyelembe kell venni ahhoz, hogy egy valós számot kapjunk arról, hogy mennyibe kerül egy jármű üzemeltetése.

A pontos TCO-számítás segíthet egy vállalatnak meghatározni, hogy pontosan mikor kell lecserélni a flotta járműveit, vagy fontolóra venni a lízingelt vagy akár bérelt járművekre való áttérést. Tehát, bár egy új teherautó vásárláskor elköltött sokmillió forint nem tűnik észszerűnek, a TCO elemzésével valójában előnyös lehet egy vállalkozás számára.

A költségek több évre történő elosztásával a flottakezelők jobban megismerhetik a flotta tényleges költségeit. Ráadásul, mivel a számítások ilyen formában készülnek, az egyes tételek - például a biztosítás, az üzemanyag, a gumiabroncsok, fogyóeszközök - költségei azok beszállítókkal való újratárgyalásával lefelé módosíthatók, hogy a jövőben további költségeket lehessen megtakarítani.

Bármilyen méretű is legyen a flotta, legyen szó akár kamionokról, közepes teherbírású teherautókról vagy városi ingázó buszokról, a Texaco Delo kenőanyagok teljes választéka segíthet a tartósság növelésében és a termelékenység maximalizálásában az egyre nehezedő versenykörülmények között.

A haszongépjárművekhez szánt Texaco Delo termékekről itt talál bővebb információt.

 

(via texacolubricants.com)

Vissza