.

Dugattyú-lerakódás elleni védelem: elkerülhetők a motorkárosodás okozta magas költségek

29-11-2021

A dugattyúban képződő lerakódások elleni védelem az iparág létrejötte óta követelmény a motorolajokkal szemben. A hengernek és a dugattyúgyűrűknek kenésre van szükségük ahhoz, hogy a dugattyú szabadon mozoghasson a hengerben. Ez a motor legforróbb részében történik, ahol az üzemanyag elég, és a hőmérséklet a legmagasabb. Ha a motorolaj összetétele nem megfelelő, fennáll a veszélye, hogy lebomlik és lerakódásokat képez a dugattyú külső oldalán, vagy a gyűrűk mögött - ami komoly problémákhoz vezethet.

A lerakódások akadályozhatják a gyűrűk működését, megakadályozva, hogy azok szabadon forogjanak és nem biztosítanak megfelelő tömítést az égéstérben keletkező gázoknak, így csökken a hatásfok. Ha a lerakódások megjelennek a dugattyúhornyokban, jelentős kopást okozhatnak. Minél nagyobb a kopás, annál nagyobb a kockázata annak, hogy olaj kerül az égéstérbe. Onnan a kipufogórendszerbe kerül, gyors olajveszteséget okozva, és eltömíti a részecskeszűrőket, ami komoly terhelést jelent a károsanyag-kibocsátást ellenőrző rendszer számára. Megfelelő védelem hiányában a lerakódások ronthatják a motorteljesítményt, és végül kritikus alkatrészek, vagy akár a motor teljes meghibásodását okozhatják.

A prémium motorolajgyártók számára kiemelt fontosságú, hogy megkíméljék az üzemeltetőket ezektől a problémáktól. Fontos, hogy az olyan termékek, mint a Texaco Delo ne csak az iparági követelményeket teljesítsék, de megfeleljenek a nemzetközi motorgyártóknak a dugattyú- lerakódások elleni védelemre vonatkozó legszigorúbb előírásainak is.

Vissza